google.com, pub-7331281868564174, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
xxx wapen van Gouda draak 3.png
  • goudasia

van Vreumingen: de oudste tabakswinkel van Nederland

Updated: Apr 27, 2021

Winkels, restaurant en andere zaken komen en gaan, ook in Gouda. Soms kom je in de stad en denk je van hé, een nieuwe zaak en voor je het weet is die weer weg. Maar ... er zijn ook zaken die al zo lang bestaan als ik me kan herinneren, en sommige nog véél langer.


En één daarvan is van Vreumingen, de oudste tabakswinkel van Nederland. De winkel bestaat al sinds 1836 gerund door de familie van Vreumingen, tot 2020. Doordat er in de familie geen opvolger was werd de winkel overgenomen door Marco van der Horst, bekend als de eigenaar van Primera in het winkelcentrum Bloemendaal.


Achterin de winkel is een deel ingericht als museum. Naar mijn idee is de hele winkel al een soort van museum. In de middeleeuwen zaten ambachtslieden verspreid door de hele stad. Later werden er winkels geopend in de nabijheid van de markten. Ze hebben 'loop' nodig zoals ze dat leuk noemen. De eerste winkels waren daarom dan ook rond de Markt, de Wijdstraat en de Dubbele buurt te vinden, zo ook dus van Vreumingen. De winkel is geopend in 1836 en is nu nog steeds open. Het pand zelf, 'de Eenhoorn', stamt al uit 1356. Als je binnen kom, het is al aan de buitenkant te zien, lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Je vind er een grote collectie pijpen, mooi beschilderde potten, en nog veel meer. En afgezien van een paar dingen, zoals bijvoorbeeld de neonverlichting en zo is het grootste deel van het interieur nog origineel.


Tabak

Bij van Vreumingen vind je een ruim assortiment sigaretten, shag en sigaren uit binnen- en buitenland. Daarnaast vind je ook diverse artikelen wat met roken te maken heeft, kan je er terecht voor diverse loten en ... vind je er nog meer leuke dingen, zo als bijvoorbeeld dit.


Al met al, of je nou rookt of niet, het is zeker een bezoek waard. Hieronder vind je al vast een paar foto's


(met dank aan Marco van der Horst voor het mailen van de foto's)


Op de website vind je, naast het adres, nog veel meer informatie en de geschiedenis van van Vreumingen.

 

Aan de Wijdstraat vind je onder andere ook toko Ina, Migag Korean streetfood, een Grieks en een Mexicaans restaurant.

43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Welkom op mijn blog.

Al mijn hele leven ben ik al geïnteresseerd in Azië, de cultuur, de architectuur ... eigenlijk zo'n beetje alles. En het eten vind ik ook erg lekker. Ik kom zelf uit Gouda, en daar komt dan ook de naam van website vandaan, 'verbastering van Gouda en Azië.

Je vind hier allerlei berichten wat met Gouda en / Azië te maken heeft, van een nieuw geopende winkels of restaurant tot evenementen en van 'nieuws' tot reviews en recepten (naast eten vind ik het ook wel leuk om zelf een beetje te kokkerellen). Wellicht binnenkort een apart blog?

Al met al ... het heeft allemaal een Goudse en / of een Aziatische 'link', al zijn sommige links misschien een beetje vergezocht.

bottom of page