google.com, pub-7331281868564174, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
xxx wapen van Gouda draak 3.png
goudasia

recept: Rendang

Updated: Apr 27, 2021



Vandaag, na een lange tijd weer rendang gemaakt. Rendang is een klassiek Indonesisch gerecht, en wellicht één van de bekendste. Er zijn talloze recepten te vinden. Je kan voor de rendang allerlei boemboes gebruiken, maar ook zelf maken. Hoewel boemboes wel lekker makkelijk is vind ik het ook wel leuk om losse Ingrediënten te gebruiken. Ik had ooit eens een recept gevonden en deze een beetje aangepast naar smaak.



Citroengras Van de week had ik Thaise kippensoep gemaakt. Normaal neem ik 2 stengels citroengras maar deze keer had ik een pakje, met daarin een aantal stukken citroengras. Ik had nog een paar stukken over en dacht laat ik weer eens een keer rendang maken. 'Vals spelen' Eerst moet je natuurlijk het vlees aanbraden en daarna een tijd sudderen tot het gaar is. Wij noemen het ‘pruttelen’. Dat kan wel een paar uur duren. Mijn moeder maakte vroeger altijd peren met rundvlees, ‘draadjesvlees’ zoals wij dat altijd noemden (en nog eigenlijk). Ze braadde dan ook het vlees eerst aan, en daarna deed ze het zo’n 20 minuten in de snelkookpan. Ik heb dat toen ook eens geprobeerd met rendang en moet zeggen, ’t werkt. Het is misschien wel vals spelen maar …

 

Het recept

Ingrediënten

- 500gr rundvlees

- 1 maggiblokje

- 2 uien

- mespuntje kurkuma

- theelepel ketoembar

- 2 teentjes knoflook

- serehstengel (ca 10cm)

- 1/3 santenblok

- 1 rode peper

Bereidingswijze:

  • Doe alle kruiden, het maggiblokje, serehstengel, knoflook en uien in een vijzel en maak het fijn. Snij de uien en serehstengel eerst in kleine stukken.

  • Snij het vlees in kleine blokjes en bak het vlees in een koekenpan, samen met het kruidenmengsel, tot het vlees rondom is aangebraden.

  • Doe de inhoud in de snelkookpan, samen met een beetje water, en laat het ca. 25 minuten koken.

  • Doe vervolgens alles weer terug in de pan, breng het aan de kook, en laat het nog een tijdje pruttelen. Voeg als het te dik is een beetje water toe.

  • Proef af en toe of het vlees gaar is en voeg als laatste het santenblok toe. Af en toe roeren en wachten tot het blok gesmolten.

Hoewel het niet echt dé manier is misschien, het scheelt een hoop tijd, en is ook lekker. Of het nou net zo lekker smaakt als het 'origineel'? Ik zou zeggen probeer het eens uit. Behalve het vlees zijn alle ingrediënten te krijgen bij de toko.


Serveer het met bijvoorbeeld witte rijst, kroepoek en atjar. Heb je over? Probeer het dan eens op een broodje, ook lekker, met een plakje komkommer. Zelf vind ik Surinaamse broodjes hiervoor het lekkerst.



"Geen zin om zelf te koken? Bij de toko kan je ook rendang kopen, en allerlei andere gerechten en lekkere hapjes"



5 views0 comments

Comments


Welkom op mijn blog.

Al mijn hele leven ben ik al geïnteresseerd in Azië, de cultuur, de architectuur ... eigenlijk zo'n beetje alles. En het eten vind ik ook erg lekker. Ik kom zelf uit Gouda, en daar komt dan ook de naam van website vandaan, 'verbastering van Gouda en Azië.

Je vind hier allerlei berichten wat met Gouda en / Azië te maken heeft, van een nieuw geopende winkels of restaurant tot evenementen en van 'nieuws' tot reviews en recepten (naast eten vind ik het ook wel leuk om zelf een beetje te kokkerellen). Wellicht binnenkort een apart blog?

Al met al ... het heeft allemaal een Goudse en / of een Aziatische 'link', al zijn sommige links misschien een beetje vergezocht.

bottom of page