google.com, pub-7331281868564174, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
xxx wapen van Gouda draak 3.png
  • goudasia

Loempia, lekker lekker

Updated: Apr 27, 2021

Je kent het vast wel ... "loempia lekkel lekkel". Ik heb Naast saté vind ik loempia's ook altijd wel lekker. De loempia komt oorspronkelijk komt deze uit China maar je vind ze ook in onder andere de Indonesische, Cambodjaanse, Thaise en Vietnamese keuken. De bekendste is denk ik wel de Chinese loempia, een grote loempia gevuld met veelal ham, kip en verschillende groenten, en de Vietnamese loempia, welke aanzienlijk kleiner is. Deze loempia's werden in Nederland door voormalige Vietnamese bootvluchtelingen verkocht.



Ik hou wel van een loempiaatje en heb er al vele gegeten in mijn leven. Van die grote bij de Chinees tot aan Vietnamese, en alles er tussen in. Bij de Chinees, bij een loempiakraam, de supermarkt en ik heb ze zelfs zelf een keer gebakken. Althans ik heb een poging gedaan. Maar hierover straks meer. Je hebt zoveel soorten en maten loempia's dat het niet te doen is om ze allemaal op te noemen. Daarom zal ik het bij een paar houden.



(uit) eten

Allereerst, de 'kant-en-klare' loempia's zeg maar. Vroeger gingen we nog wel eens eten (halen) bij de Chinees. Daar hadden ze die grote loempia's met een lekkere krokante korst, gevuld met ham, kip en verschillende groenten. Lekker met ketjap en een beetje sambal.

Bij andere (afhaal) restaurants heb ik ook verschillende loempia's gegeten. waaronder bij een aantal Chinezen. De vulling verschild nogal, van rijkelijk gevuld tot ... taugé. Een beetje taugé door bami vind ik wel lekker maar een hele loempia vol .... niet echt mijn ding.


Na jarenlang Chinees te hebben gegeten hebben we ook de Thaise keuken 'ontdekt' zeg maar. Een keer saté en nasi gegeten tijdens de Midzomermarkt en ... sindsdien bestellen we regelmatig wat bij Bangkok city, erg lekker. Ook lekker zijn de loempia's (zie foto boven). Deze zijn vrij klein en meer bedoeld als voorgerecht. Ze worden geserveerd met een beetje rauwkost en lekkere saus. Ze zijn lekker knapperig en goed gevuld. Hun saté is ook erg lekker trouwens. Ik heb deze toen gegeten tijdens de Midzomermarkt, jaren geleden. Dit was dus mijn 'eerste keer' Thais. Dit is goed bevallen, heel goed zelfs..



Zelf bakken

Naast de 'kant-en-klare' loempia's kan je ook allerlei soort en maten loempia's kopen die je zelf moet bakken. Bij de supermarkt vind je voornamelijk de Vietnamese loempia's en de grote 'Chinese'. Verder kom je ze nog bij andere zaken tegen zoals bijvoorbeeld bij Kippie en de slager op de markt. Je hebt volop keuze wat dat betreft, van klein tot groot en van vegetarisch tot rijkelijk gevuld met ham, kip en groenten.

Net als bij de (afhaal) restaurants heb je hier ook verschillende soorten en merken loempia's. Ik heb er aardig wat uitgeprobeerd. Sommige waren wel lekker, andere vielen een beetje tegen. Persoonlijk vind ik ze van Bizbiz, bij Lidl, toch wel het het lekkerst, en dan met name die met ham / kip. Ze zijn lekker knapperig en zijn goed gevuld. Op de verpakking staat ham/kip en dat zit er ook echt in, en ook aardig wat. Daarnaast zit er ook een flinke hoeveelheid groenten in. Ik vind het lekkere loempia's en ook niet duur, goedkoop zelfs eigenlijk. Lekker bij je bami of nasi maar ook gewoon tussen de middag of zo. Beetje ketjap, een beetje sambal, hmmmmm.



Loempiakraam

Over supermarkten gesproken ... bij supermarkten kom je nog wel eens een loempiakraam tegen (waarom? geen idee...) en ook op braderieën en markten. Daar hebben ze veelal de Vietnamese loempia's en vaak ook een paar andere varianten. Deze zijn iets dikker en gevuld met bijvoorbeeld kip. Doordat ze niet zo groot zijn zijn ze makkelijk op straat te eten. Lekker tussen de middag met een beetje loempiasaus en sambal. Eigenlijk altijd wel lekker. En vind je ze erg lekker? Je kan ze ook ongebakken kopen. Handig voor in de vriezer.



Conclusie

Je hebt loempia's in allerlei soorten en maten en merken en met verschillende vulling, en verkrijgbaar op vele plaatsen. De ene nog lekkerder dan de andere. Ik hou niet zo van garnalen maar voor de rest vind ik zo'n beetje alle loempia's eigenlijk wel lekker, afgezien die met alleen maar taugé dan é. Het is lastig om te kunnen zeggen welke loempia nou eigenlijk het lekkerste is aangezien er zoveel verschil in is. Wat vind jij de lekkerste loempia?




Wat denk je van zelf loempia's maken? Wel eens gedaan? Ik heb het een paar keer gedaan. Wil je weten hoe ik het gedaan heb ...


 

Leuk weetje: Wist je dan in Katwijk de grootste loempiafabriek van Europa staat?

805 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


Welkom op mijn blog.

Al mijn hele leven ben ik al geïnteresseerd in Azië, de cultuur, de architectuur ... eigenlijk zo'n beetje alles. En het eten vind ik ook erg lekker. Ik kom zelf uit Gouda, en daar komt dan ook de naam van website vandaan, 'verbastering van Gouda en Azië.

Je vind hier allerlei berichten wat met Gouda en / Azië te maken heeft, van een nieuw geopende winkels of restaurant tot evenementen en van 'nieuws' tot reviews en recepten (naast eten vind ik het ook wel leuk om zelf een beetje te kokkerellen). Wellicht binnenkort een apart blog?

Al met al ... het heeft allemaal een Goudse en / of een Aziatische 'link', al zijn sommige links misschien een beetje vergezocht.

bottom of page